Šerif Patković grupi demobilisanih boraca: Evo zašto vas nisam podržavao u protestima

Nekadašnji komandant 7. muslimanske brigade Šerif Patković, predsjedavajući Koordinacije boračke organizacije Armije RBiH, koja okuplja Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja, Savez demobilisanih boraca u FBiH, organizaciju Porodica šehida i poginulih boraca i Savez ratnih vojnih invalida, odgovorio je preko svog Facebook profila na pitanja pojedinih demobilisanih boraca zašto nije podržao proteste.

Ovaj tekst pišem za svoje prijatelje na društvenoj mreži Facebook, te se nadam da će im pomoći i koristiti u razumijevanju nekih od činjenica, jer sam svjestan i vidim da se protiv mene vodi kampanja preko nekih medija da bi se ocrnio i kao borac i kao čovjek. Nisam i nemam namjeru odgovarati niti na jednu pojedinačnu optužbu iznesenu protiv mene od onih kojih fabrikuju laži, kleveću i izvrću činjenice.
Moje svjedočenje ostavljam za Gospodara svjetova. Moja krv sa kojom sam natopio ovu zemlju mi ne dozvoljava da je napustim. Moja zakletva i obaveza prema onima koje sam vodio u ratu i sa kojima sam ratovao mi ne dozvoljava da izdam principe naše vjere, život na dunjaluku je prolazan i lažan kao čitav dunjaluk što je lazan. Spreman sam uvijek bio odgovarati i pred dunjalučkim zakonima, a i prema Božijim. Za moje neprijatelje poruke su jasne one su sadržane u principu življenja bolje biti ubijen, nego ubica. Vaši životi, vaše porodice, vaš imetak i vaša čast su meni zabranjeni i ja ih neću oskrnaviti nikako i nikad. Ja o vama neću iznositi laži da bi vas potvorio, ali isto tako znajte da su moj život, moja porodica, moj imetak i moja čast ono što ću braniti svim sredstvima.

Pitanje za sve moje Bošnjke: Zašto mi jedino možemo biti heroji kad umremo???

Pitaju me neki bivši saborci i borci: Zašto nas nisi podržavao u protestima?

– Zato što je razloga puno, a jedan mali razlog je i taj što vi niste podrzali skup podrške za ABUHAMZU i mnoge druge koji su bili borci, a nisu imali pravo ni na život u BiH.
– Nisam, jer neću da blokiram našu djecu koja trebaju ići u školu, naše nane i majke koje trebaju doći do ljekara.
– Nisam, jer naš jedan dobar borac i saborac vozi kamion i mora kasniti i ne može stići na odredište.
– Nisam, zbog toga što je jučer jednom borcu koji je bio u koloni prema Zavidovićima, RVI, izgorjela kuća…
– Nisam, zato što se tom mjerom koja nije dobra ne može postići ništa dobro. Loše se lošim vraća, a dobro dobrima.

Pitaju me zašto nisam podržao rezoluciju?

Zato što rezolucija ne proizvodi pravno dejstvo, odnosno usvajanjem tog dokumenta nema ni boračkog registra ni boračkog dodatka, ostaje samo politika.

Pitam ja njih zašto oni nisu podržali Zakon o pravima demobilisanih boraca?

– Kažu:”…jer je predlagač Ministarstvo i Koordinacija boraca.” (Svejedno što je Zakon u korist demobilisanih boraca i sadrži i 12 prava, a među njima i novčanu naknadu, odnosno dodatak)

Pitaju: Zašto jedino ti nisi došao u kamp da pregovaraš sa nama?

– Zato što vi kažete da nemate onog ko vas predstavlja, pa nisam znao s kim ću i zbog čega ću da pregovaram.

Zašto mene optužujete da sam produžena ruka politike, a treba da znate da nisam član nijedne stranke, a vi dopustate pojedinim politicarima da dolaze među vas i aplaudirate im.

Kažete i optužujete mene da sam zapalio zgradu Vlade kada su bili oragnizirani protesti 2010. godine, a ja niti sam bio oragnizator niti predstavnik niti jednog Udruženja. Ja jesam oragnizovao proteste 2009.godine jedan dan pred zgradom Vlade FBiH i jedan dan pred zgradom Parlamenta FBiH, ali tad nije bio niti jedan jedini ekces. A da bi znali, naravno ako vas zanima, vođa tih protesta je bio tadašnji predstavnik “Zlatnih ljiljana” Dževad Rađo, odnosno, sadašnji zastupnik SBB-a u Skupštini KS.
Jedan islamski učenjak imam Gazalija r.a. je rekao da sve ljudi mogu podjeliti u četiri skupine i da sa tri skupine čovjek može se raspravljati i naći zajednički jezik, a da ima jedna skupina koje se treba kloniti, to je ona skupina koja ne zna, a ne zna da ne zna.Bojim se da ima mnogo boraca u ovoj skupini.