IzdvojenoVijesti

SPREM`TE SE, SPREM`TE: Panika u Dodikovim redovima nakon Inzkove najave, tvrde da je to nedopustivo, spominju i četničkog zločinca Mihailovića

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i član SNSD-a Milan Petković kaže za “Glas Srpske” da je nedopustivo da se u trećoj deceniji 21. stoljeća u zemlji s demokratski izabranim predstavnicima nameću bilo kakva akta i prijeti sankcijama.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poručio je vladajućima u bh. entitetu Republika Srpska da u ladici ima gotov nacrt zakona o zabrani negiranja genocida, koji će sigurno poslati u parlament i reagovati ako ne bude usvojen.

– Nedopustivo je da u parlamentarnoj demokratiji, a tako je definisana BiH, bilo ko nameće bilo kakav zakon. Kada je riječ o konkretnom zakonu koji spominje visoki predstavnik, sudovi su u prošlosti široko tumačili definiciju genocida, a prije svega Haški tribunal, koji je dokazao da nije strogo pravna, već i politička institucija i zato se Srbi nisu i nikada neće pomiriti s njegovim određenim stavovima i presudama – kaže Petković.

On dodaje da sve presude mogu biti preispitane i podvrgnute reviziji, ističući da je i Draža Mihailović bio osuđen kao ratni zločinac, a prije nekoliko godina je rehabilitovan.

Petković kaže da je nezahvalno hipotetički govoriti o zakonu o zabrani negiranja genocida, ali kaže da bi, sa strogo pravnog aspekta, moglo da dođe do ozbiljnih problema.

– Da li ću ja kao advokat moći da branim klijenta optuženog za genocid, a da ne budem optužen za kršenje tog zakona?! To bi bilo apsurdno i potpuno bi urušilo princip presumpcije nevinosti, jer bi svako ko bude optužen za genocid, bio unaprijed osuđen, zato što niko ne bi mogao da ga brani – kaže Petković.

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać kaže da bi Inzko konačno trebalo da pročita Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Sve te njegove prijetnje su obični blef na koji niko ozbiljan u Republici Srpskoj neće reagovati. Šta će staviti u preambulu i gdje će naći ustavnopravni osnov za takve egzibicije? Neće naći nigdje zato što ne postoji – kategorična je Snježana Novaković-Bursać.

Izvor: SB

Related Articles

Close