IzdvojenoVijesti

Sramotna izjava Maria Karamatića: BiH se kreće prema kraju, Bošnjaci će nas moliti da im damo neku “bašča državicu”

Komentirajući za Insajder izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je nakon sjednice Predsjedništva HNS-a poručio da slijedi “oštar zaokret hrvatske politike u BiH”, ne isključujući ni mogućnost “razlaza s koalicijskim partnerima”, Karamatić kaže da se Čovićeva izjava odnosila isključivo na SDA.

– Ukoliko u SDA ne žele razgovarati o Izbornom zakonu, mi u principu više nemamo o čemu razgovarati – kaže Karamatić.

On tvrdi da je SDA najveći krivac i za to što devet mjeseci nakon izbora još nije formirana nova vlast na razini BiH.

– SDA trenutno ima situaciju u kojoj ima svoje ministre u Vijeću ministara, a tamo također imaju i ministre iz bivšeg Saveza za promjene koji slušaju gotovo sve što im se kaže. Za SDA je to lagodna situacija i misle da bi na taj način Vijeće ministara moglo funkcionirati i naredne četiri godine, samo kad bi se mogli riješiti Hrvata, zatim Srba, a na njihova mjesta postaviti svoje Hrvate i Srbe sa halal certifikatom. Međutim, mislim da su se preračunali i da to to na taj način neće funkcionirati. Kao prvo, odluke o privremenom financiranju institucija BiH nema. Od prvog dana sljedećeg mjeseca nema plaćanja na razini države, pa, evo, ako se Bakir Izetbegović želi nastaviti boriti za BiH do zadnjeg Bošnjaka – bujrum – poručuje Karamatić.

Na pitanje kako vidi rasplet političke krize u BiH, Karamatić odgovara da, po njegovom mišljenju, BiH ide prema svom “neizbježnom kraju”.

– Vrijeme je da počnemo razmišljati što dalje, jer je očigledno da najmanje jedan narod ne želi zemlju u kojoj bi sva tri konstitutivna naroda bila ravnopravna, da žele dominirati u ovoj zemlji, a to je u ovakvoj kompleksnoj državi jednostavno nemoguće. To znači lagano umiranje BiH u agoniji i mislim da će upravo ovi što opstruiraju uspostavljanje bilo kakvog normalnog sistema na kraju moliti da im damo neku “bašča državicu” – kaže Karamatić.

Related Articles

Close