BošnjaciIzdvojeno

Teški dani za Rusiju, počinje najvažnija Bidenova operacija u Evropi, stiže američki državni sekretar Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken stiže u ponedjeljak u Bruxelles, gdje će se sastati s liderima NATO-a i Evropske unije (EU) u sklopu napora predsjednika Joea Bidena da poboljša transatlantske veze

Blinken će 23. i 24. marta prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova članica Sjevernoatlantske alijanse NATO-a i konsultovati se sa saveznicima i generalnim sekretarom ovog bloka Jensom Stoltenbergom, navodi State Department.

Sastanci u Bruxellesu imaju za cilj da “naglase odlučnost Bidenove administracije da ojača transatlantski savez i ponovo osnaži naše veze sa saveznicima kroz NATO”, naveo je State Department.

U ovim razgovorima bit će riječi o zabrinutosti zbog poteza Kine i Rusije, kao i o ulozi NATO-a u Afganistanu, cyber sigurnosti, borbi protiv terorizma, klimatskim promjenama, energetskoj sigurnosti i drugim zajedničkim izazovima, dodaje se u saopštenju State Departmenta.

Blinken će razgovarati i sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i šefom vanjske politike EU Josepom Borrellom o oporavku od pandemije Covida-19, klimatskim promjenama i jačanju demokratije.

Na brifingu uoči puta u Bruxelles, Philip Reeker, vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropska i euroazijska pitanja, rekao je da je SAD i dalje posvećen bliskim konsultacijama sa saveznicima iz NATO-a i drugim partnerima u vezi s vojnom misijom u Afganistanu.

“Započeli smo misiju zajedno. Prilagodit ćemo se zajedno, kao i svih ovih godina. A kada za to dođe vrijeme, zajedno ćemo otići”, naveo je Reeker.

U NATO snagama u Afganistanu, koje predvode SAD, ima oko 10.000 vojnika koji pomažu u obuci i savjetovanju domaćih snaga sigurnosti.

Biden je istaknuo da će Washingtonu biti “teško” da se ispuni obaveza o povlačenju američkih i NATO trupa do 1. maja, što je predviđeno sporazumom s talibanima.

Odnosi s Rusijom bit će tema i tokom Blinkenovog puta u Evropu, rekao je Reeker, napominjući da administracija Bidena traži uspostavljanje veza sa Moskvom, koje su predvidive i stabilne.

“Razgovarat ćemo s našim saveznicima o različitim pogledima na Rusiju i kako možemo da se angažujemo u odnosima s njom na načine koji očigledno unapređuju naše kolektivne interese, ali ostajemo vrlo jasni u pogledu izazova koji ona predstavlja”, rekao je Reeker.

“S obzirom na ponašanje Rusije posljednjih mjeseci i godina, bit će i proturiječnih elemenata, kao što je sekretar naglasio, i nećemo se kloniti toga”, rekao je Reeker.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, vratio se u Moskvu 21. marta nakon poziva na hitne konsultacije usred porasta tenzija s Washingtonom, izazvanih Bidenovim komentarom da vjeruje da je njegov ruski kolega Vladimir Putin ubica.

Blinkenovo putovanje je još jedna ilustracija resetovanja Bidenove vanjske politike, koja naglašava diplomatiju i podršku dugogodišnjim vezama nakon što je bivši predsjednik Donald Trump vodio politiku “Amerika na prvom mjestu”, koja je tradicionalne saveznike više tretirala kao rivale nego kao partnere.

Dok nova američka administracija nastoji da uvjeri saveznike u NATO-u, ona, također, mora da se koordinira s evropskim partnerima po mnogim pitanjima, uključujući iranski nuklearni sporazum, politiku prema Kini, klimatske promjene i dugotrajne sporove oko trgovine, prenosi redakcija RSE na engleskom jeziku.

(SB)

Related Articles

Close