IzdvojenoVijesti

UDAR NA DRITANA IZ DODIKOVIH REDOVA: Nakon Abazovićevog odgovora na čestitku RS-u, oglasila se Dodikova desna ruka…

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović kazao je za “Al Jazeera Balkans” da poštuje institucije Bosne i Hercegovine. Kako je naveo, Vlada Crne Gore nije trebala da čestita i ona nije zvanično čestitala dan RS-a koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Za nas postoji dan Republike Bosne i Hercegovine, poštujući sve ono što su međunarodna načela i što je, jednostavno, neka uobičajena praksa dobrosusjedskih odnosa, ali generalno, i međunarodne politike”, rekao je Abazović.

Dodao je da se u tom slučaju nepotrebno dižu tenzije.

“Ne razumijem potrebu da stalno stvaramo neprijateljstva umjesto da naša politika dvije zemlje, ali generalno i regiona, bude pomiriteljska. Mi moramo da shvatimo da živimo u zemljama koje su imale vrlo tragičnu prošlost, i to u bliskoj istoriji, i da ne možemo sve naše frustracije koje postoje, tek tako eliminisati. Ali, ono što možemo da uradimo jeste da ponekad, ako je potrebno, i progledamo kroz prste”, kazao je Abazović.

Odgovorio mu je savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

“Gospodine Abazović, da li ovo znači da Vi smatrate da Republika Srpska, njeni građani i institucije ne zaslužuju poštovanje?!”, naveo je Kovačević.

Related Articles

Close