IzdvojenoVijesti

Valentin Inzko poslao oštru poruku bh. političarima: “Pa šta to radite, sada nije vrijeme za takvo ponašanje!”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko kazao je putem video kolumne kako je u svojoj diplomatskoj karijeri živio na tri kontinenta i doživio mnogo toga različitog, ali da u svojih 70 godina “nikada nije vidio ništa nalik na trenutnu situaciju.”

“Ovih dana imamo utisak kao da se svijet prestao kretati i da tu ne možemo ništa, odjednom svi mi, cijela civilizacija, izgledamo bespomoćno, posebno naši stariji građani, ali to nije potpuno tačno. Izolacija je neophodna mjera kako bi spriječili da uistinu postanemo bespomoćni”, poručio je on.

Kazao je kako je zatvoren ogroman broj institucija bez obzira na to da li su u pitanju bogate ili manje razvijene zemlje, ali da u ova teška vremena ne smije biti zaboravljen komšiluk i komšijska pomoć.

“Čini se da se to desilo preko noći što razumljivo stvara zabrunutost, čak i strah. U tako ekstremnim situacijama neki mogu postati sumnjičavi, nestrpljivi, da žele prkositi odlukama. Ova situacija može iznjedriti ono najgore u ljudima, ali i ono što je najbolje”, rekao je Inzko.

Related Articles

Close