DijasporaVijesti

Velika Srbija glavna tema u Srbiji: Iscrtali kartu, Dodik i francuski historičar predviđaju skoro spajanje RS-a sa Srbijom

“Da li je rješenje – razgraničenje?” zapitao se voditelj Prve TV u sinoćnjem Dnevniku koji se tiče razgraničenja između Srbije i Kosova, ali, kako su to prikazali i između Republike Srpske sa ostatkom BiH.

U prilogu, se može čuti parafraziranje izjave francuskog historičara i geopolitiologa koji kaže da je “manevarski prostor za rješavanje kosovskog pitanja veoma mali, ali je nemjerljivo veći kada se radi o RS-u”.

Zatim se može vidjeti nedavni Dodikov intervju za Tanjug gdje kaže Srbi u RS-u žele razgraničenje.

“Znači, Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori”, navodi Dodik.

Dodikova želja za novim granicama je sljedeća – spajanje Srbije, RS-a, četiri općine Kosova i reintegracija srpske politike i interesa u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu aktuelnu situaciju, za Srbiju će biti uspjeh ako dobije sjever Kosova, ali mnogo sam veći optimista kada je riječ o RS-u. Baš zbog razvoja situacije na Kosovu, vidim prostor da se RS približi Srbiji”, izjavio je francuski historičar Aleksi Trud.

Cijeli prilog pogledajte klikom na ovaj link.

(saff.ba)

Related Articles

Close