VJEROVALI ILI NE: Oružje iz kasarni Oružanih snaga BiH nestaje i pored pojačanih mjera sigurnosti

Ministarstvo odbrane BiH i Zajednički štab Oružanih snaga uveli su sredinom decembra prošle godine, pojačane mjere sigurnosti na svim lokacijama u njihovoj nadležnosti zbog informacije koja je stigla iz OSA-e, piše Patria.

Pojačane mjere, koje su uvedene 10. decembra posebno se odnose na skladišta naoružanja i municije.

Ove mjere i tri mjeseca poslije još uvijek su na snazi.

Kako se onda moglo dogoditi da iz kasarne u Bileći ovih dana „neko“ ukrade 14 pištolja?

Ono što je još poraznije, prema nezvaničnim informacijama do kojih je došla novinska agencija Patria, osim pištolja i zatvarača za tenkove, ukradeno je u posljednjih mjesec dana i oružje i materijalno-tehnička sredstva iz skladišta OS BiH u Mrkonjić Gradu i Rudom!

General Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba najavio je da će se za Bileću otkriti i kazniti osobe koje su to uradile. Znakovito je što, ne samo on, već i ministrica Marina Pendeš mudro šute o krađama na još dvije lokacije.

Šta je sve ukradeno, znaju vjerovatno ne samo oni, već i njihovi zamjenici generali Mirko Tepšić i Senad Mašović, te Boris Jerinić i Sead Jusić.

Bilo bi zanimljivo čuti njihova pojašnjenja kako su to kradljivci ( pitanje je da li su osobe koje nisu u OS BiH ili su pak pripadnici OS BiH) mogle iznijeti bilo kakvo oružje iz skladišta, kada se zna da su upravo na tim lokacijama pojačane mjere sigurnosti. Upitno je također i u koje svrhe su krađe izvršene.

Šta bi se tek događalo u kasarnama i skladištima da mjere sigurnosti nisu podignute na viši nivo?

Podsjećanja radi, proteklih godina za mandata Jeleča, Tepšića i Mašovića „nestalo“ je 5.000 granata,rakete, pištolji, bombe, municija… Istrage Tužilaštva BiH o svim ovim slučajevima nikada nisu završene, a ni interne koje su provedene u bh. vojsci.