VOJSKA SRBIJE ŠALJE POZIVE BOŠNJACIMA SANDŽAKA: ”Bošnjaci se protive odlasku u rezervni sastav, zločini srpske…”

Stranka demokratske akcije Sandžaka zatražila je od Ministarstva odbrane Republike Srbije i, kako je navedeno, srbijanske vojske da Bošnjake Sandžaka izuzmu iz pozivanja i raspoređivanja u rezervni sastav i učestvovanja na vojnim vježbama…

Iz Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije ističu da nema razloga da bilo ko bude uznemiren pozivom da služi u rezervnom sastavu Vojske Srbije.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj rekao je da se Bošnjaci neće odazivati takvim pozivima kako sebe ne bi izlagali rizicima i realnim opasnostima po život.

“Imajući u vidu zločine koje je srpska vojska počinila nad Bošnjacima, koji do danas nisu rasvijetljeni i kažnjeni, zahtijevamo od srbijanskog pravosuđa da realan i objektivan strah Bošnjaka od srbijanskih oružanih snaga ne uzimaju kao otežavajuću okolnost i osnov za kažnjavanje Bošnjaka zbog neodazivanja na vojne vježbe i raspoređivanje u rezervni sastav srbijanske vojske.

 Svako nasilno odvođenje i kažnjavanje Bošnjaka koji se ne odazovu u rezervni sastav i na vojne vježbe smatraćemo organizovanim državnim nasiljem sa ciljem zastrašivanja Bošnjaka”, rekao je Škrijelj.

On je naveo da se SDA Sandžaka ovim povodom obratila predsjedniku Republike Srbije, predsjednici Vlade i ministru odbrane sa zahtjevom da izuzmu Bošnjake iz raspoređivanja u rezervni sastav srbijanske vojske i upućivanja na vojne vježbe sve dok se, kako je podvukao, ne otkriju i kazne pripadnici srpske vojske koji su učestvovali u zločinima nad Bošnjacima i dok se ne utvrdi konačno rješenje za položaj i status Bošnjaka i Sandžaka.

Prema riječima Škrijelja, SDA Sandžaka se javio se veliki broj zabrinutih roditelja, čija su djeca dobila pozive za raspoređivanje u rezervni sastav srbijanske vojske i učestvovanje na vojnim vježbama, sa zahtjevom da ih zaštite od ove vrste pritisaka i opasnosti po život.

 

(N1/SB/AA)