IzdvojenoVijesti

VUČIĆ I DODIK MANJI OD MAKOVOG ZRNA: Evo kako NATO savez sarađuje sa Srbijom u posljednjih 20 godina…

Iako se anti-NATO politika na srbijanskoj političkoj sceni često demonstrira kako bi se stekao privid da ova država slijedi isključivo Rusiju, činjenice koje su prezentirane iz sjedišta Alijanse, govore nešto sasvim suprotno.

Kako su za “Glas Amerike” odgovorili, NATO često obučava srbijanske vojnike za međunarodne mirovne misije, a istaknuto je i da je Sjevernoatlantska alijansa u proteklih 20 godina milionima eura pomogla Srbiji u uništavanju više od 230 tona zastarjele municije.

  • Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u redovnom je kontaktu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima. Naše partnerstvo je obostrano korisno u brojnim oblastima. Naprimjer, radimo zajedno kako bismo bili što bolje pripremljeni za poplave i šumske požare i pomažemo Srbiji u reformi snaga bezbjednosti i institucija  –  navedeno je u odgovoru.

Srbija i NATO zajedno rade i na pružanju pomoći drugim zemljama, naprimjer obučavanjem iračkih vojnih medicinara, a Srbija je od 2006. godine doprinijela u više od 30 aktivnosti u okviru programa NATO-a “Nauka za mir i bezbjednost”, navodi se za “Glas Amerike”.

  • Više od 20 godina pomagali smo održavanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naša predstavništva u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i saradnju, a politika koju vodimo u regionu, uključujući i politiku otvorenih vrata, ima za cilj jačanje stabilnosti i pospješivanje saradnje – zaključuje se u odgovoru.

 

Izvor: SB

Related Articles

Close