DijasporaIzdvojenoVijesti

VUČIĆEV TABLOID STRAŠI SRBE: “Srbomrzac Serwer najavljuje Bidenov pakleni plan za Republiku Srpsku!”

Srbijanski tabloid “Informer” u tekstu pod zapaljivim naslovom “Kreće udar na Republiku Srpsku: Srbomrzac Server najavljuje promjenu dejtonske strukture BiH…” tvrdi da je američki profesor Daniel Serwer najavio totalnu rekonstrukciju dejtonske BiH i ukidanje Republike Srpske.

Pozivajući se na izjavu Danijela Serwera objavljenu u “Dnevnom avazu”, Vučićev “Informer” zaključio je da “srbomrzac” Serwer tvrdi kako novi američki predsjednik Joseph Biden priprema pakleni plan za Republiku Srpsku.

“Informer” citira Serwerovu izjavu da se jači angažman SAD-a očekuje na zapadnom Balkanu, a posebno kad se uzmu u obzir razgovori koje je Biden obavio s liderima članica Evropske unije.

– Tokom tih razgovora dogovoren je jači angažman na Balkanu, a taj angažman ne može proći bez promjena dejtonske strukture BiH – naglasio je Serwer.

Prema njegovim riječima, SAD i EU moraju učiniti sve da BiH postane funkcionalna, efikasna i ujedinjena država, u svojim trenutnim granicama sposobna da ispuni uvjete za ulazak u NATO i EU.

– To zahtijeva uklanjanje složene upravljačke arhitekture stvorene u Dejtonu. Bosnom i Hercegovinom ubuduće bi trebala upravljati vlada u Sarajevu sposobna da pregovara i provodi svoje obaveze prema EU, kao i opštine koje pružaju usluge građanima, s jednakim pravima za pojedince i snažnom pravnom i sudskom zaštitom manjina – naglasio je.

Na pitanje kako je to moguće postići, Serwer kaže da SAD i EU moraju postići sporazum o pokretanju procesa ustavnih i drugih reformi.

– Pripremiti novi ustav koji eliminiše ili drastično umanjuje ulogu entiteta i koji će osigurati punu primjenu odluka Evropskog suda za ljudska prava. MMF i Svjetska banka moraju prekinuti s praksom pomaganja entitetima, a novac se mora preusmjeriti na opštine i državnu Vladu u Sarajevu – istaknuo je Serwer.

– Neophodna je reforma Izbornog zakona, a koja će razvlastiti etički utemeljene političke stranke. Parlament BiH bi trebalo da bira jednog predsjednika i dva potpredsjednika države. Striktno se mora ograničiti pravo na vitalni nacionalni interes. Nužno je usvojiti zakon kojim se osigurava transparentnije finansiranje političkih stranaka u BiH, a zahtijevajući demokratske procedure za izbor stranačkih lidera – poručio je Serwer.

(Sl.B.)

Related Articles

Close