VUKOTA GOVEDARICA OBJAVIO ”RAT”: Pročitajte o čemu se radi !

Dobrica Ćosić je svojevremeno govorio o srpskom narodu koji dobija u ratu, a gubi u miru. Ako je to tako, onda na teritoriji Republike Srpske proglašavam mirnodopski rat protiv opšteg siromaštva, apsolutizma, korupcije i krađe, rat protiv svih onih su u poziciji da imaju sve samo zato što su bliski vlasti, dok narod ima malo ili gotovo ništa.

To je u intervjuu za Srpskainfo izjavio lider SDS i kandidat Saveza za promjene za predsjednika Srpske Vukota Govedarica, odgovarajući na pitanje koje ključne reforme planira da provede u slučaju izborne pobjede.

– U tom ratu neće biti nasilja, do poslednjeg glasačkog listića. Treba nam promjena koja će da pobijedi sve ove štetočine koje su godinama lošim odlukama napravili od Srpske siromašnu zemlju. Zakon o ispitivanju porijekla imovine će biti prvi usvojen u Narodnoj skupštini. Uvjeren sam da možemo da iznjedrimo nekog poput Laure Koveši, rumunske tužiteljke koja je više od 600 funkcionera spremila iza brave. Tek kada uradimo te stvari moći ćemo da pričamo o snažnom ekonomskom razvoju – kaže Govedarica.

Znate kako se kod nas biraju tužioci i da je Visoki sudski i tužilački savjet gotovo nedodiriva institucija. Da li je za borbu protiv kriminala i korupcije dovoljno da pobijedite za predsjednika RS?

Stvara se ambijent u kome će, između ostalog, u pravosuđu da se rađaju ljudi koji više neće biti u drugom planu već oni na koje će RS moći da se osloni.

Na koji način mislite riješiti problem visoke zaduženosti RS, koju konstantno kritikujete?

Najveći problem RS, kada posmatramo zaduženost, jeste to što se Vlada zadužuje za sve i svašta, najviše da bi zakrpila rupe u budžetu. Odgovorne vlade se zadužuju za projekte koji treba da otvore radna mjesta i obezbijede privredni rast. Loše je kada se čovjek zadužuje da bi se prehranio; taj čovjek ne može da opstane. Ali, ako se zaduži da bi kupio sjeme ili da bi kupio udicu kojom će uloviti ribu, onda stvara preduslove da zajam može da vrati.

Politička sudbina

U slučaju da ne uspijete u oktobru, kakva će biti politička sudbina vas, SDS i SzP?

Iskreno, uvjeren sam u oktobarsku pobjedu. Tako da mogu samo da odgovorim kakva će biti sudbina SNSD.

Kakva će biti njihova sudbina?

Biće ravna sudbini Demokratske stranke u Srbiji. To će biti poraz politike koja je odavno postala despotska i apsolutistička, koja nas je dovela do opšteg bezakonja. To bezakonje danas vidimo i na ulicama Banjaluke.

Vučić nema favorita u RS

Nedavno ste u Beogradu bili na sastanku sa predsjednikom Srbije. Da li Aleksandar Vučić ima favorite među političkim opcijama u RS?

Ne. Predsjednik Vučić me uvjerio da ni na jedan način ne želi da dijeli političke partije na one koje su na vlasti i one koje su opozicija. Evidentno je da je on u proteklom vremenu zaista pomogao RS. Vučić je za mir i stabilnost u RS i u regionu i apeluje na mirne i tolerantne izbore koji nas čekaju. Oni će sigurno biti neizvjesni, a samim tim i političke tenzije će biti veće.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač optužio je opoziciju da narušava bezbjednost i diskredituje ministarstvo. Kako to komentarišete?

Ministar Lukač ne govori istinu. U prošlogodišnjem planu rada Narodna skupština RS imala je zadatak da razmatra informaciju o stanju bezbjednosti u RS. To se nije desilo. Kada je u pitanju ova godina, Odbor za bezbjednost je usvojio amandman na plan rada NSRS i tražio od parlamenta da se takođe raspravlja o bezbjednosti u RS, što je NSRS odbila. Zbog čega? Vlast, pa ni Lukač, ne žele da govore o bezbjednosti u RS, koja je katastrofalna. Govorimo o tragičnom događaju u kome je mlad čovjek izgubio život. Način kako se ponaša MUP na čelu sa Lukačem stvara nam određenu vrstu sumnje da se iza toga nešto jako krupno krije. Nikada nismo imali namjeru da se miješamo u ono što se dešava u Banjaluci. Ali, sada otvoreno kažem da ću u subotu da se odazovem na poziv roditelja Davida Dragičevića i doći ću na taj skup sa koga će biti upućena poruka neodgovornoj vlasti u Srpskoj.

Je li to miješanje politike u ovaj slučaj?

Biću tamo kao građanin, ne kao predsjednik SDS i kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Hoćete li u predstojećoj kampanji akcenat staviti na kritiku Milorada Dodika ili na ono što SDS nudi narodu?

Bavićemo se njime samo onoliko koliko je nephodno, da bismo mogli da objasnimo narodu šta mi ustvari hoćemo i da bismo mogli da povučemo paralelu između politike koja je RS dovela na rub propasti i odgovorne politike koju zastupamo SDS, ja i naši koalicioni partneri.