ZARATILI SNSD I HDZ BIH, KOŠARAC PORUČIO ČOVIĆU: “NIKADA NEĆEMO PRISTATI NA VAŠE PODVALE I FORMIRANJE NOVIH ENTITETA I DISTRIKTA SARAJEVO”

– HDZ može svojim biračima da nudi šta god hoće. Obaveza SNSD-a jeste da čuvamo Srpsku i njen ustavni kapacitet, da je dalje razvijamo i da joj vratimo sve nadležnosti koje su joj oduzeli intervencionizmom neki visoki međunarodni predstavnici – istakao je Košarac.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da ova najjača politička partija u Republici Srpskoj nikada neće pristati na bilo kakvo prekrajanje granica, konstituisanje novih federalnih jedinica ili formiranje distrikta Sarajevo.

Košarac je rekao da SNSD i HDZ o određenim pitanjima iz političkog ambijenta često razmjenjuju mišljenja, i o nekim su saglasni, neka su u fazi dogovaranja, a postoje i ona pitanja o kojima se nikada neće saglasiti, kao što su prekrajanje granica, odnosno konstituisanja nekih federalnih jedinica ili distrikta Sarajevo.

– HDZ može svojim biračima da nudi šta god hoće. Obaveza SNSD-a jeste da čuvamo Srpsku i njen ustavni kapacitet, da je dalje razvijamo i da joj vratimo sve nadležnosti koje su joj oduzeli intervencionizmom neki visoki međunarodni predstavnici – istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, to je za SNSD besmisleno pitanje i tu ideju ova stranka u potpunosti odbacuje jer su za nju Republika Srpska i njeni interesi na prvom mjestu.

– Što se tiče ideje o distriktu Sarajevo, građani Istočnog Sarajeva nikada neće biti dio toga. To su krajnje političke podvale onih koji danas o tome govore – rekao je Košarac novinarima.

alt

SNSD, kaže on, primarno radi za Srpsku i njene interese i neće dozvoliti formiranje nekog novog distrikta, pogotovo u Sarajevu, jer je za SNSD veoma važno da je Istočno Sarajevo jedno od važnijih gradova u Srpskoj i BiH.

Košarac je rekao da je besmisleno odgovarati političkoj partiji čijem je visokom funkcioneru Igoru Crnatku i počasnom predsjednik Mladenu Ivaniću jedan od boljih prijatelja ministar inostranih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli, koga oni pozivaju u Banjaluku.

– Besmisleno je takvoj partiji odgovarati ako odobravaju vježbe na Manjači, jer Ivanić učestvuje u osmišljavanju te vježbe u kojima učestvuju avioni A10 koji su bombardovali Republiku Srpsku 1995. godine, koristeći osiromašeni uranijum. Besmisleno je odgovarati političkoj partiji čiji kadar sjedi u obavještajno-bezbjednosnoj zajednici kao zamjenik direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, koja na nezakonit i neobjašnjiv način zabranjuje ulazak u Republiku Srpsku ruskom picu Zaharu Prilepinu – istakao je Košarac.

On je dodao da ambasadori iz reda PDP-a širom svijeta sprovode “samo probosansku politiku”.

Prema njegovim riječima, Ivanićevi amabasadori ćute kada se u ambasadama loše priča o 9. januaru – Danu Republike Srpske, Ivanićevi ambasadori omogućavaju promociju takozvanog bosanskog jezika širom Evrope i svijeta i omogućavaju učećše predstavnika samoproglašenog Kosova na nekim međunarodnim skupovima.

– Kakva je to partija kada njen predsjednik sam sebe stavi na čelo kompenzacione liste za predstojeće opšte izbore u BiH – upitao je Košarac.

(SB)