Zašto mediji u BiH ignorišu informacije o srpskim dobrovoljcima iz Tuzle, Banovića i Doboja koje je objavila Služba bezbjednosti Ukrajine?

Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) objavila je podatke o šestorici srpskih plaćenika iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su se, kako se navodi na njenom službenom sajtu, borili u ruskoj jedinici „Vagner“.

Pres centar SBU naveo je da je šef Službe bezbjednosti Ukrajine Vasilj Hricak rekao da je objavljivanje identiteta tih ljudi „samo početak“, jer je veliki broj stranaca uključen u ratno djelovanje te grupe. Na web stranici SBUobjavljena su imena i fotografije osumnjičenih iz Srbije i BiH: dvojica iz Valjeva, jedan iz Šapca, a da su ostala trojica iz Tuzle, Doboja i Banovića, kao i da su oni u Ukrajini bili od ljeta 2014., a od avgusta 2015. u Siriji. SBU je saopštio da je objavio podatke o šestorici osumnjičenih da bi te informacije pomogle da budu privedeni.

Nažalost, mediji u Bosni i Hercegovini su ignorisali ovu važnu vijest. Iako je Služba bezbjednosti Ukrajine objavila imena i prezima, fotografije i sve druge podatke o srpskim plaćenicima iz BiH koji se bore u Ukrajini i Siriji, nijedan medij, osim Saffa, nije htio da objavi spomenute podatke.

Da je Ukrajina objavila slične podatke o bošnjačkim dobrovoljcima to bi bila udarna vijest u svim medijima u regiji. Vjerovatno bi se oglasila i Kolinda.

Također, ovdje je jasno da sigurnosno-pravosudne institucije BiH ništa ne čine po ovom pitanju.

Izvor: Saff.ba