BiHIzdvojenoVijesti

ZAVRŠENA SJEDNICA FEDERALNOG PARLAMENTA: Zastupnici SDP-a i HDZ-a na istom zadatku!

Zaključci su usvojeni bez glasova zastupnika HDZ-a, koji se nakon pauze nisu vratili u salu na glasanje.

Prvim zaključkom od predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a prije svega od OHR-a, koji ima izvršni mandat definisan Dejtonskim mirovnim sporazumom, zatraženo je da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana u BiH odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a.

Od nadležnih državnih institucija drugim zaključkom zatražena je procjena sigurnosno-političke situacije u zemlji nakon usvajanja nacrta spomenutog zakona.

Trećim zaključkom Zastupnički dom pozvao je Vladu FBiH i preporučio kantonalnim vladama, radi sveukupnog sigurnosnog ambijenta na području FBiH, da popuni aktivni policijski sastav u skladu sa pravilnicima o unutrašnjoj sistematizaciji radnih mjesta policijskih službenika, kao i njihovo adekvatno opremanje.

Ukoliko aktivnosti na donošenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a ne budu obustavljene i zaustavljene, FBiH će preduzeti adekvatne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana, navedeno je u četvrtom usvojenom zaključku.

Međutim, tokom same sjednice vladao je potpuno neobjašnjiv otpor SDP-a i NS-a na prikazivanje prezentacije Kluba DF-GS o usložnjavanju unutrašnje sigurnosne situacije u Federaciji BiH.

Naime, nakon sto je Klub zastupnika DF-GS inicirao održavanje Vanredne sjednice na temu “Usložnjavanje sigurnosne situacije u oblasti unutrašnje sigurnosti a u vezi sa sktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS, prije same prezentacije koju je pripremio Klub DF-GS, zastupnik SDP-a Irfan Čengić , rezolutno je zahtijevao da se prezentacija skrati na minut-dva.

Kada mu to nije pošlo za rukom, Čengić je demonstrativno napustio salu, pokušavajući izraziti negodovanje što se o ovoj temi uopće raspravlja u Parlamentu FBiH?!

Podsjećamo, ranije su predsjedavajući Parlamenta FBiH Elvir Karajbić (SDP) te Damir Mašić bezuspješno ulagali napore da do vanredne sjednice uopće ne dođe, smatrajući je bespotrebnim dizanjem tenzija, a ne institucionalnim odgovorom na kontinuirano naoružavanje režima Milorada Dodika.

(S.B.)

Related Articles

Close