IzdvojenoVijesti

ZBOG VUČIĆA , DRAGAN ČOVIĆ SE SAKRIO U MIŠIJU RUPU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravit će sutra u Drvaru povodom obilježavanja “Dana sjećanja” u pomen svim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. vijeka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

 Predviđeno je da Vučić posjeti dječiji vrtić “Majka hrabrost”, saopćeno je iz Službe za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.
Nakon toga, u Radničkom domu je planiran sastanak Vučića sa načelnicima opština, poslanicima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Vučić će prisustvovati i Akademiji “Krajino moja”, koja je posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških općina.

Na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena je inicijativa za obilježavanje 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih političkih i državih zvaničnika. Proslava u Bosanskom Grahovu planirana je za 28. jula, u Glamoču 29. jula, dok je centralni skup u Drvaru planiran za 13. septembra. Na centralni skup u Drvaru trebalo je doći HDZ-ova delegacija predvođena liderom te partije, Draganom Čovićem, no to se neće desiti.

Naime, HDZ-ov plan se umnogome promijenio nakon što su predstavnici srpskog lokalnog stanovništva zaprijetili da će organizirti barikade i sprječiti proslavu HDZ-a koju doživljvaju kao svojevrsnu provokciju, a pogotovo nakon šro se u kapmanju protiv proslave uključio i lider SNSD-a, Milorad Dodik, koji je optužio hrvatsku vojsku da je 1995. u Drvaru provela etničko čišćenje Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada bila “opasna i nepotrebna provokacija”.

“U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe sa vjekovnih ognjišta”, izjavio je Dodik, koji je obećao srpskom stanovništvu Drvara da će „kritičnog dana“ lično biti uz njih.

“Bilo bi u najmanju ruku pristojno da preostali narod tog kraja, a to su Srbi vijekovima, konačno ostave na miru da žive tamo gdje su oduvijek živjeli” – rekao je Dodik.

Nakon Dodikovog istupa, lider HDZ-a, Dragan Čović, odustao je od dolaska na cetralni skup u Drvar.

(S.B.)

Loading..

Related Articles

Close