Vijesti

“ŽIVA LOMAČA I BRUTALNOST”: Ovo je monstrum Radomir Šušnjar koji je spaljivao žive bošnjačke civile u Višegradu!

Danas mu je potvrđena kazna od 20 godina zatvora za monstruzne zločine tokom rata. O kakvom se zlotvoru radi, pročitajte u nastavku.

On se teretio da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) i tzv. Vojske Republike Srpske (VRS) na području općine Višegrad, u mjesecu junu 1992.  godine,  postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je lično i zajedno sa drugim pripadnicima paravojnih formacija i tzv. VRS, naoružanim automatskim oružjem, došao do kuće u ulici Pionirska u koju su prethodno dovedeni civili bošnjačke nacionalnosti iz sela Koritnik, gdje su zatočenicima prijetili da će ih ubiti ukoliko ne predaju novac i dragocjenosti, a optuženi Šušnjar je lično, uz prijetnje i vrijeđanje, vršio pretres civila kako bi se uvjerio da nemaju ništa sakriveno.

Optuženi se također tereti da je iste večeri naredio civilima da u koloni pređu u drugu kuću i uđu u prostoriju u prizemlju kuće, te lično u kuću ugurao posljednjeg civila u koloni, nakon čega su zaključali vrata. U optužnici se navodi da je nakon toga u prostoriju ubačena zapaljiva eksplozivna naprava koja je izazvala požar, a zatim je optuženi ubacio ručnu bombu, dok su istovremeno iz automatskog oružja pucali po kući kako bi spriječili civile da pobjegnu, stoji u dopisu medijima upućenom iz Tužilaštva BiH.

U kući je, kako se navodi, bilo zatočeno 57 civila,  među kojima žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Samo nekoliko osoba je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni. Ovaj događaj, poznat kao „živa lomača“ u kući u Pionirskoj ulici, procesuiran je i u predmetima u Haškom tribunalu, sa kojim je Tužilaštvo BiH ostvarilo značajnu saradnju.

Dugo vremena se krio u Prizu i Francuska je odlučila da ga izruči Bosni i Hercegovini u kojoj je na koncu i osuđen za ratni zločin.

Related Articles

Close